Saturday, 1 June 2013

Butter Prawn

Assalamualaikum......

Ini butter prawn yang saya buat untuk kali ke berapa pun saya tak tahu...tapi yang saya tahu butter prawn saya masih tidak menepati piawaian butter prawn yang sepatutnya...saya bercakap dari segi rupa bentuknya....saya masih tak berjaya nak buat sarang telur atau juraian telur atau floss yang halus-halus dan panjang-panjang...dari segi rasa memang sedap..dan saya akan guna resepi yang saya ambik dari SINI kalau saya buat butter prawn lagi...
Saya guna udang laut yang saya beli di pasar penambang kuala selangor dengan harga sekilo rm40...saya cuma beli 1/2 kilo sahaja...memang fresh dan manis isi udangnya..kalau kat sini memang susah nak dapat udang laut lagi-lagi yang fresh...lain kali kalau balik kampung kenalah saya merajin-rajinkan diri untuk singgah kat pasar penambang ni...

Meh kita tengok resepi butter prawn yang sedap ini kot-kot ada yang ingin mencuba

Udang Goreng Butter/Buttered Prawn 
Sumber: Azie Kitchen

Sarang Telur/ Floss:
2 biji kuning telur
1 senduk butter/margerin
1 cawan minyak masak

Pukul ringan kuning telur. 
Panaskan butter/margerin bersama minyak masak. Sebaiknya gunakan senduk bulat. Bila minyak dalam kuali sudah betul betul panas, pusing pusingkan minyak dengan senduk tu laju laju membentuk bulatan sehala tanpa henti.
Kemudian tuangkan kuning telur tadi, tuang tinggi sikit supaya telur jatuh ke dalam kuali tu halusss jer. Teruskan pusing minyak tu laju laju dan tuang hingga habis. Pusing terus senduk tu sehingga telur tu masak berwarna keemasan. 

Setelah masak tuangkan ke dalam tapis seperti tapis santan besi untuk toskan minyaknya. Langkah seterusnya kita siapkan pula udangnya. 

Udang:
12 ekor udang 
Sedikit garam
Sedikit lada sulah
Minyak untuk menggoreng 
3 ulas bawang putih - dicincang
6-8 tangkai cili padi - dihiris
5 tangkai daun kari
1/4 cawan susu cair/susu segar
Sedikit butter/margerin untuk menumis
Sedikit serbuk lada hitam/putih - jika suka
Garam secukup rasa
Mula mula goreng dulu udang yang digaul dengan sedikit garam dan lada sulah sehingga agak berubah warna dan masak. Jangan goreng terlalu lama sangat nanti udang akan mengecut, tak cantik dan agak keras bila dimakan. Angkat dan toskan minyaknya. Keluarkan minyak tu dari kuali, tak nak guna lagi.

Panaskan butter/margerin di dalam kuali dan tumis bawang putih, cili padi dan daun kari hingga garing dan naik bau. 

Kemudian masukkan susu cair dan masak sebentar. Masukkan udang yang digoreng tadi, sedikit serbuk lada hitam/putih dan garam secukup rasa. Jangan bubuh banyak sangat garam yer sebab butter atau margarine sudah ada garam.

Setelah semua bahan masak dan mesra, bolehlah dimasukkan ke dalam pinggan hidangan dan taburkan sarang telur/floss yang kita buat tadi. 


No comments:

Post a Comment