Buat kuih ketayap ni beberapa minggu yang lepas sebab teringin. Jadi merajinkanlah diri buat sendiri. Padahal boleh jer beli daripada renyah-renyah buat tapi tulah orang kata kepuasan. Resepi ni daripada chef Hanieliza dalam buku Kompilasi Resepi. Banyak tau resepi best-best dalam buku Chef Liza ni.
Kuih Ketayap
Bahan Inti
1 cawan kelapa parut muda
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
2 helai daun pandan di simpul
Cara-cara
Masukkan air, gula dan daun pandan ke dalam periuk/ kuali
Kacau gula hingga cair
Masukkan kelapa parut
Masak di atas api yang kecil dan kacau selalu sehingga sebati dan lembab
Angkat dan sejukkan.
Bahan Lempeng
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
7 helai daun pandan
1/2 cawan santan
1 sudu teh pewarna hijau
sedikit garam
Cara-cara
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan
Panaskan kuali non-stick dan sapukan sedikit minyak. Tuangkan sesenduk adunan ke dalam kuali dan lenggang-lenggangkan supaya adunan rata dan nipis
Apabila masak, angkat dan letakkan di natas pinggan. Letakkan inti di tengah-tengahnya. Lipatkan bahagian kiri dan kanan kemudiangulung ketayap kemas-kemas.
Lakukan sehingga selesai dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment