Thursday 17 January 2019

Percubaan pertama buat serimuka pandan

Serimuka pandan ni kuih favorite anak sulong saya adilah mirza. Jadi sebagai mak yang mithali (perasan jer), saya cubalah buatkan kuih ni untuk dia. Dah lama saya belek resepi ni dan fahamkan cara/ tips untuk buat kuih ni di IG surianti_kitchen. Dari tahun lepas nak cuba tapi ragu-ragu takut tak jadi. Tapi kalau tak cuba mana nak tahukan jadi ke tidak. Kalau jadi rezeki lah, kalau tak maknanya kena cuba lagi sampai jadi, Meh kita tengok bahan dan caranya..


Serimuka Pandan

Bahan-bahan

Lapisan bawah
2 cawan beras pulut di cuci bersih dan rendam 30 minit, toskan.
1 cawan santan
1 cawan air
secubit garam

Panaskan air dalam periuk kukusan dan kukus pulut bersama bahan di atas selama 30 minit dalam loyang 8in x 8 in. Bila dah masak, kacau sebati pulut tadi dan tekan supaya padat di dalam loyang. Sebelum tu loyang perlulah disapu minyak & alas dengan plastik tahan panas (tujuannya untuk mudahkan keluarkan kuih dari loyang)


Lapisan atas
3 biji telur
3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula pasir
1 cawan jus pandan
11/4 cawan santan
Beberapa titis pewarna hijau

Telur di pukul sekejap.
Kemudian masukkan bahan yang lain ke dalam telur, kacau sebati dan tapiskan.
Masak atas api perlahan sambil mengacau selama 2-3 minit (hingga naik wap). Jangan kacau terlalu lama nanti jadi keras bergentel dan permukaan seri muka akan jadi tidak licin.

Cara-cara

Tuangkan lapisan atas (hijau) ke dalam loyang berisi pulut tadi. Balut tudung periuk kukusan dengan kain/ tuala untuk elakkan air menitis. Kukus selama 40 minit.

Buka tudung periuk dan kukus tanpa tudung selam 5-10 minit untuk mengeringkan air di permukaan.
Matikan api. Sejukkan kuih untuk 4-5 jam baru di potong. Kalau potong masa panas akan jadi lembik bahagian atasnya.


Pertama kali buat kan, jadi kita ikutlah sebiji-biji cara dan bahan yang surianti_kitchen ajar dengan harapan hasilnya akan secantik serimuka beliau. Malangnya serimuka saya tidak secantik mana dan rasanya juga tidak seperti yang saya harapkan. Bukan salah resepi, tetapi salah dari pihak saya sendiri. Namun begitu saya tetap berbangga dengan percubaan saya ni sebab walaupun tak sempurna 100% tapi masih berupa serimuka, taklah jadi bubur ke apa..hehehe


Untuk lapisan pulut tu, bila saya dah masukkan santan baru perasan yang setiap bucu pada loyang saya ada lubang. Saya pulak tak lapik dengan plastik pada keseluruhan loyang. Jadi habis semua santan menitik keluar dan sebab malas nak tukar loyang saya kukus jer. Hasilnya lapisan bawah saya agak keras dan tak lemak sebab santan semua jatuh ke dalam periuk pengukus.


Untuk lapisan atas, saya tak cukup letak pewarna hijau, maka hasilnya lapisan hijau saya agak pucat dan tak menarik. Saya juga telah terlebih kacau lapisan hijau hingga sedikit bergentel. Feedback dari adilah dan en suami saya pula katanya lapisan hijau saya sedikit tawar. Jadi next time buat saya akan tambahkan lagi sedikit gula sebab dekat rumah ni semua pemanis.


Lapisan hijau saya juga telah masuk ke dalam lapisan pulut. Jadi lapisan bawah tu ada tompok-tompok colour hijau. Kemungkinan saya tak cukup tekan pulut tu.


Lepas ni pasti ada cubaan kedua, ketiga, keempat dan seterusnya. Saya tak akan berputus asa selagi belum berjaya buat seri muka yang cantik, sedap dan menepati selera pencinta seri muka di rumah ni. surianti_kitchen pun ada pesan, kalau nak dapat hasil yang baik, kena lah selalu praktis dan jangan putus asa. Anggaplah kegagalan pertama ini adalah permulaan kepada sebuah kejayaan. Siapa tahu lepas ni boleh ambik order serimuka pandan pula kan..hikhik..tak salah berangan sesuatu yang positif kan.

No comments:

Post a Comment