Tuesday, 15 April 2014

Yee Mee Kungfu

Assalamualaikum...

Sekarang ni rasa cepat jer masa berlalu. 24 jam tu rasa kejap sangat. Lagi-lagi waktu malam. Rasa baru jer lelap, tup-tup Hafiz dah kejut suruh bangun. Aduh kalau ikut rasa hati yang malas memang tak nak bangun. Kalau boleh nak biar waktu tu malam jer tak payah siang-siang.

Gilo apa eh. Dah di kabo kan bahawa setiap benda tu di cipta berpasang-pasangan. Ada siang adalah malam, ada suami adalah isteri. Ada lapar ada kenyang ada malas ada rajin. Ini kira berpasang-pasangan jugak ke. Macam kata lawan jer. Hentam ajer labu.

Dah tak payah merapu banyak-banyak meh kita tengok menu ringkas, mudah dan yang pasti sedap. Cayo la cakap den, sodap sampai licin en. suami ngan anak-anak makan. Resepi ni saya ambil Dari Dapur Kecah. Terima kasih kongsi resepi dan saya kongsikan kat sini pula.

Tadaa kantonis yee mee....

Resepi kantonis yee mee

Bahan-bahan

Sebungkus yee mee/ kuetiow
10-15 ekor udang
Sawi (dicelur)
1 senduk sos tiram
4 ulas bawang putih (dicincang)
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 paket fish ball/ fishcake di potong2
1 biji telur (ambil putihnya sahaja) saya guna 2 biji
2-3 sudu makan tepung jagung (di larutkan di dalam air)
Garam secukup rasa
Minyan untuk menumis
Air secukupnya

Cara-cara

1. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bawang putih. Tumis bawang putih sehingga naik bau dan kekuningan. Kemudian masukkan air (mengikut sukatan kuah yang diperlukan)

2. Apabila sudah mendidih,  masukkan sos tiram, kiub ayam dan fish ball. Kacau sehingga sebati. Masukkan udang.

3. Kemudian masukkan garam dan tepung jagung, kacau lagi. Apabila telah pekat masukkan putih telur dan kacau sehingga masak.

4. Kemudian masukan kuetiow Dan kacau sebati. Sedia untuk di hidangkan.

Sodap di makan panas-panas dan jangan lupa tambahkan cili potong..nyummmy!!!



No comments:

Post a Comment