Tuesday 12 March 2019

Burnt cheesecake aka kek keju hangus

Buat kek ni untuk birthday sendiri. Dah lama teringin nak buat, tapi tunggu masa yang sesuai. Akhirnya terlaksana masa birthday saya baru ni dan sesungguhnya kek ini sangat-sangat berbaloi untuk di cuba. Semua suka sangat, sampai berebut-rebutlah. Walaupun namanya cheesecake tapi dia tak rasa cheesy sangat pun dan tak muak langsung. Macam makan kuih bakar jer tapi versi lebih creamy


Tekstur kek sangat lembut dan cair di mulut. Adoii telan air liuq teringat kesedapan kek ni. Memang kena buat lagi sebab suami pun tak sempat rasa kek ni hari tu. Nasib baik nak buatnya pun senang dan bahan pun tak banyak guna. 

Kek Keju Hangus
Sumber: Phong Hong Bakes and Cooks

Bahan-bahan

500gm philadelphia cream cheese, pada suhu bilik
170gm gula kastor
200ml double cream
4 biji telur
18gm tepung

Cara-cara

1. Alaskan loyang denga baking paper dan pastikan paras kertas melebihi loyang tadi.
2. Menggunakan mixer, pukul cream cheese dan gula hingga berkrim
3. Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga rata.
4. Masukkan double cream dan pukul hingga adunan sebati
5. Ayakkan tepung ke dalam adunan. Tuang tepung sebanyak 3 kali dan kacau hingga rata dengan menggunakan senduk.
6. Masukkan adunan ke dalam loyang dan hentak 2, 3 kali untuk buang gelembung udara
7. Bakar pada suhu 180c selama lebih kurang sejam atau hingga bahagian atasnya bertukar keemasan, bukan hangus ye

Punyalah cica tak sabar nak rasa, habis kena cubit-cubit kek tu..


No comments:

Post a Comment