Wednesday, 27 March 2019

Pajeri Terung


Resepi Pajeri Terung
Sumber: Azie Kitchen

Bahan-bahan

3 biji terung - belah 2 jangan putus
3 sudu besar rempah kari daging babas
2 sudu besar kerisik
1/2 kotak kecil santan (saya guna santan kotak)
Garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar

5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 ibu jari halis
Segenggam udang kering

Cara-cara

Tumis bahan kisar hingga wangi dan masukkan rempah kari (tak perlu bancuh dengan air) dan kacau rata cepat-cepat. Masukkan sedikit air/ santan supaya tidak hangus. kemudian masukkan santan, garam dan gula serta kerisik. Biarkan semua bahan masak mesra.


Akhir sekali masukkan terung dan biarkan hingga terung lembut dan pecah minyak. Masak dengan api sederhana saja. Sesuaikan rasa dan bolehlah tutup api dan ngap.


No comments:

Post a Comment