Wednesday 12 December 2018

Kek Pisang senang dan sedap


Misi nak habiskan pisang sebelum busuk. Maka terjadilah kek pisang ni. Cari resepi yang paling senang nak buat sebab malas nak turunkan mixer. Nak yang guna blender aje tapi sedap. Cari-cari berkenan dengan resepi kek pisang di blog Ninamirza..Mirza macam nama anak kitalah..dan ternyata resepi ni tidak mengecewakan. Senang dan sedap..tak caya cubalah..saya siap buat 2 adunan lagi.

Kek Pisang

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
** satukan dan ayak **

4 biji pisang berangan (saya lenyek pisang dan jadikan satu cawan)
1 cawan minyak jagung
1 cawan gula ( separuh gula perang, separuh gula kastor)
3 biji telur
** blend semua **

Cara-cara

1. Tuang bahan yang di blend ke dalam bahan tepung.
2. Kaup balik tepung dan bahan blender hingga sebati
3. Tuangkan adunan ke dalam loyang 8 inci yang telah di lapik dengan kertas dan di sapu butter.
4. Bakar pada suhu 170c selama 1 jam atau sehingga kek masak. (Nak tahu dah masak belum
    cucuk tengah kek dengan lidi. Kalau lidi bersih dah masaklah tu)


No comments:

Post a Comment