Hari ni saya nak share resepi lempeng kosong or pekak ni. Lempeng jer kot, tentu ramai yang boleh buat sambil pejam2 mata.
Lempeng Kosong
Bahan-bahan
3 cawan tepung gandum
3 cawan setengah air
Garam secukup rasa
2 sudu minyak (saya guna minyak zaitun)
Cara-cara
Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend lah hingga halus. Kalau mak saya dia kacau jer dengan whisk/ senduk sampai semua mesra. Saya nak cepat blend jer semua senang.
Panaskan kuali non stick, pastu tuangkan 1 senduk bancuhan lempeng tadi. Ratakan dengan pusing2 kan kuali tu.
Bila nampak bahagian tepi dah merenggang dengan kuali, terbalikkan lempeng tadi dan masaklah hingga perang pada kedua2 bahagian.
Alih ke pinggan dan ulangi lah proses yang sama sampai adunan habis. Hidang bersama sambal ikan bilis atau apa2 pencicah yang korang suka.
No comments:
Post a Comment